Mindfulness

Learn to seize the present moment! Do not steal away
Do not escape into the desilusions of the past or the future.
Focus your mind on where you are, with a keen consciousness
Directed at the present moment.
This is where we are
There is no other place than here
Drukpa Rinpoche

 

 

Een methode
Mindfulness vinden we terug in verschillende spirituele tradities maar is een vanzelfsprekendheid binnen de eeuwenoude oosterse boeddhistische traditie. Het is een meditatietechniek om met aandacht te leven. Ons bewust te worden van de snelweg in ons hoofd, de continue stroom gedachten. Te ervaren hoe moeilijk het is om daarnaar te kijken, er niet voor weg te draaien, maar er ook niet in mee te gaan. De automatische piloot uit te zetten en in het hier en nu te blijven. Langzaam leren korte momenten te ervaren van aandachtig present zijn, in contact te zijn met onszelf, met anderen, met onze omgeving.

 

Een toepassing van mindfulness
Jon Kabat-Zin, als microbioloog verbonden aan het academisch ziekenhuis van Massachusetts, zette in 1979 bij wijze van experiment een training op om uitbehandelde patiënten die toch nog klachten hadden te helpen. De training, gestoeld op boeddhistische meditatietechnieken, werd aanvankelijk in de wetenschappelijke psychologie als te zweverig afgedaan. Toen positieve resultaten zich opstapelden, keerde het tij en raakten steeds meer psychologen geïnteresseerd.

 

Een hit
Ruim dertig jaar later is het Mindfulness Based Stress Reduction-programma van Kabat-Zin geannexeerd door de moderne psychotherapie en door een scala van alternatieve therapeuten. Want niet alleen ‘patiënten’ blijken baat te hebben bij de Mindfulness-training, ook bij mensen zonder klachten verbetert de kwaliteit van leven erdoor.
De populariteit van mindfulness is begrijpelijk. Mindfulness spreekt aan en brengt ons terug naar een manier van zijn die we een beetje kwijt zijn geraakt in het westen. Contact met onszelf, zonder doel en met aandacht voor wat is.

 

Groepstraining voor leidinggevenden
Mindfulmanager schudt samen met u de kussens op en zorgt voor een andere kijk op uw dagelijkse realiteit. In een groepstraining met een mix van oosterse én westerse filosofie en psychologie, leert u geen trucjes aan maar u ondervindt hoe aandacht ervoor kan zorgen dat u middenin de drukte en de gejaagdheid “open minded” en ontspannen blijft.

NB: Om te kunnen profiteren van de training, hoeft u geen boeddhist te zijn en dat hoeft u ook niet te worden!

 


Comments are closed.